Wat is een Tomahawk?

Wat is tomahawk vlees

Wat is een Tomahawk en waar zit het? Een Tomahawk steak is een karbonade van het rund. Het is een dikke stuk rundvlees met bot, gesneden uit de rug van de koe. De steak wordt uit de laatste zes ribben uitgesneden (geportioneerd) aan de voorzijde van de rug. De voorzijde van de koe is minder gespierd met een fijnere vlees structuur. Het voordeel van deze steak is dat het vlees een zacht een fijn van draad is. Maar ook zeer smaakvol door de aanwezige vetaderen die door de tomahawk lopen.

Wat is een tomahawk en van welk dier?

Wat is een Tomahawk steak - Van welk dier is de steak - Waar zit de tomahowk steak - www.BBQvleesbezorgd.nlDe tomahawk komt van de koe en wordt uit de ribben van de rug gesneden. De steak met bot is een stoer stuk vlees om te bereiden op de barbecue. Van welk dier is een tomahawk? Zoals gezegd komt dit stuk rundvlees van de koe.

Wat is een tomahawk steak

De Tomahawk is een dik stuk vlees van minimaal 5 cm dik ook wel Côte de Boeuf genoemd. Het is een karbonade van het rund met een extra lang stuk bot van zo’n 20 cm. Een echt stoere cowboy steak die qua gewicht ruim een kilo weegt. Het een stuk vlees voor op de barbecue met doorlopende vetaderen die het vlees heerlijk mals maken en heel veel smaak geven tijdens de bereiding.

Waar zit de tomahawk steak en benamingen

Op deze mooie foto van de koe zie je precies waar jou stuk vlees vandaan komt. Het stuk fijne rib heeft 6 ribben en daar komt de tomahawk vandaan. Je ziet ook dat de rib-eye hier wordt uitgesneden. Een rib-eye is namelijk een tomahawk zonder bot ook wel benoemd als runderkotelet of Côte de Boeuf.

Waar zit wat bij een koe - deelstukken van rundvlees - technische vleesdelen - www.BBQvleesbzorgd.nl
Bron: vandeboer.com

Waar komt de tomahawk steak vandaan

Zoals gezegd komt de runder steak uit de rug van de koe. Je snijd als slager de koteletten uit het gedeelte van de fijne rib. Het zit iets verder dan de entrecote wat een mooi stuk mager vlees is van de dunne lende. De Côte de Boeuf loopt dan door naar de appel van de rib. De rundvlees karbonades zijn een stuk dikker dan de karbonades van b.v. het varken of een lam. Dat komt omdat de koe een stuk groter en grover is en omdat de ribben meer uit elkaar liggen en daartussen snijd je de karbonades af. Met een groot handvat als bot kijk je tegen een redelijk rond stuk vlees aan wat het appeltje van het rib wordt genoemd.

Hoe bereid je een Tomahawk steak?

Het bereiden van de Côte de Boeuf kan op vele manieren. Je kunt de steak op de barbecue bereiden in de oven, in de koekenpan maar ook direct op de kolen. Elke warmtebron heeft wel weer z’n eigenschappen om de juiste garing te krijgen. Belangrijk hierbij is de juiste temperatuur voor de juiste gaarheid. Voor de barbecue geldt weer een andere temperatuur en plaats van bereiding dan een oven of koekenpan.

Hoe lang moet de kotelet op de BBQ?

De runder kotelet heeft wel even nodig om de juiste cuisine te bereiken. We adviseren je hiervoor een vleesthermometer te gebruiken voor het beste resultaat. Je bepaald dan of je de steak raw, medium of well done wil hebben. Maak je gebruik van een vleesthermometer dan heeft je kern altijd de juiste gaarheid.

BBQ Vlees bestellen en bezorgen we ook in:

Noord-Holland | Zuid-Holland | Zeeland | Noord-Brabant | Utrecht | Flevoland | Friesland | Groningen | Drenthe | Overijssel | Gelderland | Limburg

Wat deze info nuttig en had je er wat aan? Laat het ons weten

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te browsen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.