Wat is een Rib-Eye?

Wat is Rib-Eye

Wat is een rib-eye en waar zit het? Een rib-eye steak is een karbonade van het rund maar dan zonder bot. Het is vergelijkbaar met biefstuk qua zachtheid. De steak is niet zo mager als een biefstuk maar doorlopend met vetaderen. De marmering van het vet geeft heel veel smaak. De steak wordt uit de dunne lende gesneden. Nadat het bot is verwijderd rolt als het ware de rib-eye er zo uit. De voorzijde van de koe is minder gespierd en heeft een fijne vlees structuur waardoor de steak lekker mals is. Het voordeel van deze steak is dat het vlees zacht en fijn van draad is en daardoor zeer smaakvol.

Wat is een Rib-Eye en van welk dier?

Wat is een rib-eye - Hoe bereid je een rib-eye - Van welk dier is de steak - Waar zit de rib-eye steak - www.BBQvleesbezorgd.nlDe rib-eye komt van de koe en wordt uit de rib van de rug. De steak zonder bot is een gemarmerd stuk vlees en fijn om te bereiden op de barbecue. Van welk dier is een rib-eye? Zoals gezegd komt dit stuk rundvlees van de koe.

Wat is een rib-eye steak

De rib-eye is een dik plak rundvlees van minimaal 2 á 3 cm dik. Eigenlijk is het een Côte de boeuf maar dan zonder been. Het is een karbonade van het rund zonder bot zoals een ribkarbonade van het varken. Het is een lekker geaderde steak die qua gewicht zo’n 300 gram weegt, afhankelijk van grote en dikte. Het is een stuk vlees voor op de barbecue met doorlopende vetaderen die het vlees heerlijk mals maken en heel veel smaak geven tijdens de bereiding.

De slager geeft uitleg waar de Rib-eye vandaan komt.

Waar zit de ribeye steak

Op de foto van de koe zie je direct waar de steak zit. Het stuk fijne rib heeft 6 ribben en daar komt de tomahawk vandaan. Je ziet ook dat de rib-eye hier wordt uitgesneden. Een ribeye is namelijk een Côte de boeuf zonder bot ook wel benoemd als runderkotelet of Tomahawk.

Waar zit wat bij een koe - deelstukken van rundvlees - technische vleesdelen - www.BBQvleesbzorgd.nl
Bron: vandeboer.com

Waar komt de ribeye steak vandaan

Zoals gezegd komt de runder steak uit de rug van de koe. Je snijd als slager de ribben uit het gedeelte van de fijne rib. Het zit iets verder dan de entrecote wat een mooi stuk mager vlees is van de dunne lende. De Côte de Boeuf loopt dan door naar de appel van de rib. Dit stuk rundvlees is vergelijkbaar met een filetlapje van b.v. het varken. Het verschil is dat de koe een stuk groter en grover is. De ribben liggen meer uit elkaar liggen en daartussen snijd je de karbonades af of haal je voor de steak de ribben eruit. Kijk je naar het bot dan zie je direct een rond stuk vlees aan wat het appeltje van het rib wordt genoemd.

Rib-eye aan het stuk op de Barbecue

Grote stukken vlees zijn een trend om op de barbecue te bereiden, zeker voor de gevorderde barbecue hobby kok. Een groot stuk ribeye komt uit de voorvoet van het rund. De ribben haalt de slager eruit om zo de ribeye er uit te rollen.. Het is een geweldige ervaring om zo’n groot stuk vlees in een keer te bereiden. Gebruik ten alle tijden een kernthermometer want dit kan je niet op gevoel doen.

Wat is het verschil tussen een ribeye en entrecote?

Deze stukken vlees zijn afkomstig van de rib van de koe maar worden net even anders uit de koe gesneden. De ribeye kenmerkt zich als een gemarmerd stuk doorregen vlees met vetranden erin. Het geeft heel veel smaak aan het vlees en zorgt ervoor dat het vlees niet droog wordt. Daarin tegen heeft de entrecote steak juist een mager stuk vlees is met bovenop een rand vet. Beide zijn verschillend maar zeer smaakvol en makkelijk te bereiden.

Hoe bereid je een Rib-eye steak?

Het bereiden van de rib-eye kan op vele manieren. Je kunt de steak op de barbecue bereiden in de oven, in de koekenpan maar ook direct op de kolen. Elke warmtebron heeft wel weer z’n eigenschappen om de juiste garing te krijgen. Belangrijk hierbij is de juiste temperatuur voor de juiste gaarheid. Voor de barbecue geldt weer een andere temperatuur en plaats van bereiding dan een oven of koekenpan.

Hoe lang moet de steak op de BBQ?

De rundvlees steak heeft maar even nodig om de juiste cuisine te bereiken. We adviseren je hiervoor een vleesthermometer te gebruiken voor het beste resultaat. Je bepaald dan of je de steak raw, medium of well done wil hebben. Maak je gebruik van een vleesthermometer dan heeft je kern altijd de juiste gaarheid.

BBQ Vlees bestellen en bezorgen we ook in:

Noord-Holland | Zuid-Holland | Zeeland | Noord-Brabant | Utrecht | Flevoland | Friesland | Groningen | Drenthe | Overijssel | Gelderland | Limburg

Wat deze info nuttig en had je er wat aan? Laat het ons weten.

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te browsen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.