Wat is een Côte de boeuf?

Wat is Côte de boeuf

Wat is een Côte de boeuf en waar zit het? Een Côte de boeuf steak is een karbonade van het rund. Het is een dikke stuk rundvlees met bot, gesneden uit de rug van de koe. De steak wordt uit de laatste zes ribben uitgesneden (geportioneerd) aan de voorzijde van de rug. De voorzijde van de koe is minder gespierd met een fijnere vlees structuur. Het voordeel van deze steak is dat het vlees een zacht een fijn van draad is. Maar ook zeer smaakvol door de aanwezige vetaderen die door de Côte de boeuf lopen.

Wat is een Côte de boeuf en van welk dier?

Wat is een Cote de boeuf steak - Hoe bereid je een Cote de boeuf - Van welk dier is de rundersteak - Waar zit de Cote de boeuf steak - www.BBQvleesbezorgd.nlDe Côte de boeuf komt van de koe en wordt uit de ribben van de rug gesneden. De steak met bot is een ruig stuk vlees om te bereiden op de barbecue. Van welk dier is een Côte de boeuf? Zoals gezegd komt dit stuk rundvlees van de koe.

Wat is een Côte de boeuf steak

De Côte de boeuf is een dik stuk vlees van minimaal 4 á 5 cm dik ook wel ribben van het rund genoemd maar ook Tomahawk steak. Het is een karbonade van het rund met bot zoals een ribkarbonade van het varken. Een echt vette cowboy steak die qua gewicht ruim een kilo weegt. Het is een stuk vlees voor op de barbecue met doorlopende vetaderen die het vlees heerlijk mals maken en heel veel smaak geven tijdens de bereiding.

Waar zit de Côte de boeuf steak

Op de plaat van de koe zie je direct waar het stuk vlees zit. Het stuk fijne rib heeft 6 ribben en daar komt de tomahawk vandaan. Je ziet ook dat de rib-eye hier wordt uitgesneden. Een rib-eye is namelijk een Côte de boeuf zonder bot ook wel benoemd als runderkotelet of Tomahawk.

Waar zit wat bij een koe - deelstukken van rundvlees - technische vleesdelen - www.BBQvleesbzorgd.nl
Bron: vandeboer.com

Waar komt de Côte de boeuf steak vandaan

Zoals gezegd komt de runder steak uit de rug van de koe. Je snijd als slager de koteletten uit het gedeelte van de fijne rib. Het zit iets verder dan de entrecote wat een mooi stuk mager vlees is van de dunne lende. De Côte de Boeuf loopt dan door naar de appel van de rib. De rundvlees karbonades zijn een stuk dikker dan de karbonades van b.v. het varken of een lam. Dat komt omdat de koe een stuk groter en grover is en omdat de ribben meer uit elkaar liggen en daartussen snijd je de karbonades af. Kijk je naar het bot dan zie je direct een rond stuk vlees aan wat het appeltje van het rib wordt genoemd.

Côte de boeuf aan het stuk op de Barbecue

Grote stukken vlees zijn een trend om op de barbecue te bereiden voor de gevorderde BBQ kok. Een groot stuk Côte de boeuf wat ook wel ribroast wordt genoemd. Op z’n Hollands zeggen we ook wel ribeye met been. Hoe je het ook noemt maakt niet uit maar een geweldige ervaring om zo’n groot stuk vlees in een keer te bereiden is een uitdaging. Gebruik ten alle tijden een kernthermometer want dit kan je niet op gevoel doen.

Wat is het verschil tussen een Côte de boeuf en Tomahawk steak?

Deze stukken vlees komen van de ribben van de koe maar worden net even anders uit de koe gesneden. De Côte de boeuf kenmerkt zich als een karbonade zoal we die kennen van het varken met een klein bot. Daarin tegen heeft de Tomahawk steak juist een groot bot wat er uit ziet als een boemerang. Stoer en imposante maar dat komt door het enorme bot. Meer dan het een langer bot os er geen verschil. Beide steak zijn een geweldige ervaring voor op de Barbecue en zijn zeer smaakvol.

Hoe bereid je een Côte de boeuf steak?

Het bereiden van de Côte de Boeuf kan op vele manieren. Je kunt de steak op de barbecue bereiden in de oven, in de koekenpan maar ook direct op de kolen. Elke warmtebron heeft wel weer z’n eigenschappen om de juiste garing te krijgen. Belangrijk hierbij is de juiste temperatuur voor de juiste gaarheid. Voor de barbecue geldt weer een andere temperatuur en plaats van bereiding dan een oven of koekenpan.

Hoe lang moet de kotelet op de BBQ?

De runder kotelet heeft wel even nodig om de juiste cuisine te bereiken. We adviseren je hiervoor een vleesthermometer te gebruiken voor het beste resultaat. Je bepaald dan of je de steak raw, medium of well done wil hebben. Maak je gebruik van een vleesthermometer dan heeft je kern altijd de juiste gaarheid.

BBQ Vlees bestellen en bezorgen we ook in:

Noord-Holland | Zuid-Holland | Zeeland | Noord-Brabant | Utrecht | Flevoland | Friesland | Groningen | Drenthe | Overijssel | Gelderland | Limburg

Wat deze info nuttig en had je er wat aan? Laat het ons weten

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te browsen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.