Wat is een bavette?

Wat is bavette vlees

Wat is een bavette steak en waar zit het? De bavette is een biefstuk variant maar is grover van draad. Het wordt gesneden uit de buik van de koe zit. Het is een dikke spier met vetaderen door het vlees. De marmering van het vet zorgt voor een volle en vette smaak en is daarom erg smakelijk. Deze spier heeft hard moeten werken in de koe en is daarom is minder zacht dan de biefstuk. De echte barbecue fan zal dit lekkere sappige stuk vlees om op de BBQ geweldig vinden. Het is wat lastiger te bereiden omdat het niet gelijk van dikte is maar genieten is het zeker.

Wat is een bavette en van welk dier?

Wat is een bavette steak - Hoe bereid je een skirt - Van welk dier is de vanglap - Waar zit de bavette - www.BBQvleesbezorgd.nlDe bavette komt van de koe en een puur stuk langwerpig stuk rundvlees. In slagerstaal wordt het ook wel de halve maan of flanksteak genoemd. Maar benaming zoals vanglap, skirt of vinkelap horen hier ook bij. Het wordt gesneden uit de vang, de buik van de koe. Normaal werd deze dikke rand mager vlees door het gehakt gesneden of als stoofvlees verwerkt. Door de grove draad heeft het ook extra bite nodig met kauwen. Zeer smaakvol maar niet zo zacht als biefstuk.

Wat is een bavette steak

De bavette steak is een langwerpig maanvormig stuk vlees. De vanglap is een plat stuk vlees en in het midden dik naar dun aan de zijkanten. Een echt grove steak die qua gewicht varieert net hoe hij wordt afgesneden. Het totale gewicht van de flanksteak varieert tussen de 1.700 – 2.300 gram weegt afhankelijk van de dikte en grote. Het is een stuk vlees wat voor een groot gezelschap een mooie ervaring is. Het heeft een diepe intense smaak en je proeft de pure smaak in je mond.

De slager geeft je uitleg over de bavette/vanglap/vinkelap/skirt/halve maan/fanksteak

Waar zit de bavette bij de koe?

Op deze mooie foto van de koe zie je precies waar de buik zit en daar komt jou stukje vlees vandaan. In de vang zit de halve maan en uit dat vleesdeel komt de steak vandaan. Je kunt je misschien voorstellen dat de koe hard moet werken in de flank om al het eten te verwerken. Vandaar dat het vlees ook wel werkvlees wordt genoemd. Werkvlees is daarom ook grove en lang van draad. Om die reden zal het je iets beter moeten kauwen maar proef je de echte smaak van vlees terug in je mond. De flanksteak is licht doorregen met vetputjes wat de steak uitermate geschikt maakt voor de barbecue of pan want geeft juist die mooie volle smaak aan je vlees. Na het bakken vindt je van het musculaire vet niets meer terug. Het wordt totaal opgenomen in het vlees met als resultaat een romige smaak aan je bavette.

Waar zit wat bij een koe - deelstukken van rundvlees - technische vleesdelen - www.BBQvleesbzorgd.nl
Bron: vandeboer.com

Waar komt de skirt steak vandaan?

Zoals gezegd komt de runder steak uit de buik van de koe. Je snijd als slager de steaks uit het gedeelte van de flank. Het zit iets verder dan de runderborst in het verlengde van de dunne lende wat een mooi stuk mager vlees is samen met de longhaas. De bavette loopt door naar de klaprib en borst. Goed om te weten is dat je vlees met lange daden en een grove structuur kort op de draad moet snijden.

Waarom Bavette kort op de draad snijden?

Hoe je vlees snijdt is er belangrijk om de malsheid van het vlees te proeven. Vandaar dat vroeger dit stuk vlees uren werd gestoofd. Snij je de bavette niet goed en lang van draad dan blijf je kauwen tot je ons weegt. Klink misschien maar het is een feit. probeer het eens en ervaar het verschil in je mond.
De vlees lijnen (draden) zie je duidelijk lopen ook als hij in z’n geheel is bereid. Zet je mes dan dwars op de vleeslijn en snij dan plakken en vooral niet te dik. Hanteer je deze snijmethode dan is het een avontuur en smaak explosie in je mond.

Hoe bereid je een bavette steak?

Het bereiden van de rundersteak kan op meerder manieren net als een gewone biefstuk. Je kunt de steak op de barbecue bereiden in de oven, in de koekenpan maar ook direct op de kolen. Elke warmtebron heeft wel weer z’n eigenschappen om de juiste garing te krijgen. Belangrijk hierbij is de juiste temperatuur voor de juiste gaarheid. Voor de barbecue geldt weer een andere temperatuur en plaats van bereiding dan een oven of koekenpan.

Hoe lang moet de bavette op de BBQ?

De runder bavette heeft niet lang nodig om de juiste cuisine te bereiken. Met slechts 4 tot 5 minuten per zijde zit je redelijk goed, afhankelijk van dikte en grote. We adviseren een vleesthermometer bij een dik stuk vlees voor het beste resultaat. Je bepaald dan of je de steak raw, medium of well done wil hebben. Maak je gebruik van een vleesthermometer dan heeft je kern altijd de juiste gaarheid.

BBQ Vlees bestellen en bezorgen we ook in:

Noord-Holland | Zuid-Holland | Zeeland | Noord-Brabant | Utrecht | Flevoland | Friesland | Groningen | Drenthe | Overijssel | Gelderland | Limburg

Wat deze info nuttig en had je er wat aan? Laat het ons weten

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te browsen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.